" Я маю право!"

Дата публикации: Mar 11, 2020 10:35:17 AM

  В доступній формі учнів інформували про явище булінгу та його види, відповідальність за вчинення булінгу, можливі механізми реагування на випадки агресивної поведінки і захист постраждалих осіб.

  Було пояснено, що будь-який школяр несподівано для себе може опинитись у ситуації, коли його ображають, висміюють або бойкотують. Або ж навпаки, може сам приєднатися до тих, хто знущається над іншою дитиною. Найчастіше цькування ініціюють надміру агресивні діти, які люблять домінувати, бути «головними». Їх не турбують почуття і переживання інших людей, вони прагнуть бути в центрі уваги, контролювати все навколо. Принижуючи інших, вони підвищують власну значущість. Нерідко це відбувається через глибокі психологічні комплекси кривдників. Можливо, вони самі переживали приниження або копіюють ті агресивні й образливі моделі поведінки, які є у їхніх сім’ях.

    Від булінгу страждають і агресори, і жертви. Всі вони переживають емоційні труднощі, не вміють будувати стосунки з людьми, мають проблеми психо-емоційного розвитку. Вони потребують підтримки дорослих, які б допомогли їм розвинути здорові стосунки з людьми не лише у школі, але й протягом усього подальшого життя. 

    Фахівці наголосили  школярам, що відповідальність за цькування наступає з 16 років. А якщо таке правопорушення вчинить учень від 14 до 16 років, перед законом відповідатимуть його батьки чи опікуни.

     Також піднімались проблеми куріння, алкоголю, наркоманії.

  Наприкінці бесіди учням було роздано інформаційні буклети. Хлопці та дівчата мали змогу дізнатися багато корисного для себе.